Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 22 ΓΕΝΑΡΗ 6ΜΜ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), μετανάστρια μητέρα ανήλικου παιδιού, δέχθηκε μία από τις πιο βάρβαρες και ειδεχθείς επιθέσεις εις βάρος συνδικαλισμένου εργαζόμενου. Επιστρέφοντας από την δουλειά της, το βράδυ δέχθηκε επίθεση πιθανόν από δύο αγνώστους, οι οποίοι της έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και αφού την ακινητοποίησαν την ανάγκασαν να το καταπιεί. Η Κωνσταντίνα από την πρωτοφανή αυτή επίθεση έχει ήδη χάσει την όρασή της από το ένα μάτι, οι γιατροί παλεύουν για να σώσουν το άλλο, ενώ βλάβες έχουν υποστεί ζωτικά της όργανα από την κατάποση του οξέος.
Μέχρι το βράδυ της επίθεσης εργαζόταν ως καθαρίστρια σε καθεστώς υπενοικίασης εργολαβικής εταιρείας στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, έργο που είχε αναλάβει η ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε. (out-sourcing). Εργαζόμενη κάτω από ένα σκληρό καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα αποτελούσε παράλληλα υπόδειγμα και για άλλους εργασιακούς χώρους μάχιμης αγωνιστικής συνδικαλίστριας ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας ως προς διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων.
Η ΠΕΚΟΠ χρόνια καταγγέλλει την τρομοκρατία που επικρατεί στην εταιρεία του Οικονομάκη. Όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει τα νόμιμα δικαιώματα της απολυόταν μεταξύ των απολυμένων και η μητέρα της Κωνσταντίνας, και το σωματείο βρισκόταν σε διαρκείς παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας. Συνήθης πρακτική της επιχείρησης αποτελούσε και αποτελεί η μη πληρωμή ολόκληρου του ωραρίου, η πίεση για υπογραφή πλασματικού μισθού ανώτερου από τον πραγματικού, η μη καταβολή των νόμιμων ενσήμων, η απειλή απολύσεων και η καταγραφή σε «μαύρες λίστες». Παράλληλα η ΟΙΚΟΜΕΤ προχώρησε στη μονομερή τροποποίηση και σε αντίθεση με τη Σ.Σ.Ε. τις αρχικές συμβάσεις των καθαριστριών από 6ωρες σε 5,5 ώρες προκειμένου να αποφύγει να καταταγούν οι εργαζόμενες στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών αλλά στα απλά ένσημα χρησιμοποιώντας την νομοθετική κάλυψη της αντεργατικής εγκυκλίου 181/1985. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα συνεργεία καθαριότητας εκτίθενται καθημερινά σε χημικά και καρκινογόνες ουσίες και στον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Στην προσπάθεια καταστρατήγησης και εκφοβισμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων η εταιρεία προχώρησε στην ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου με μέλη του προσωπάρχες ή διευθυντές της εταιρείας που κατά καιρούς έχουν απειλήσει και εκβιάσει τις εργαζόμενες και την Κωνσταντίνα.
Η Κωνσταντίνα και η ΠΕΚΟΠ είχε καταγγείλει πολλές φορές τον εργασιακό μεσαίωνα και τις πρακτικές της COSA NOSTRA της εταιρείας στους αρμόδιους υπουργούς. Παρά όμως τις καταγγελίες ο εργολάβος απολάμβανε πλήρους προστασίας από τους δυο μεγάλους κρατικούς πελάτες της εταιρείας τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Η κυβέρνηση έδινε κάλυψη στις άθλιες εργοδοτικές επιθέσεις και με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο του 2008 προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερες επιθέσεις στις εργασιακές σχέσεις αυτών των γυναικών.
Η Κωνσταντίνα και η ΠΕΚΟΠ με την αγωνιστική και συνεπή συνδικαλιστική δράση τους έδιναν και δίνουν μάχη στον να φέρουν στο φως το δίκτυο εργασιακού δουλεμπορίου που λυμαίνονται οι εργολάβοι των συνεργείων καθαρισμού με την νομοθετική στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Προτείνουν και απαιτούν να καταργηθεί ο νόμος 2956/2001 που επιτρέπει την υπενοικίαση εργαζομένων, διαμορφώνοντας ένα θεσμικό και πραγματικό πλαίσιο όπου οι εταιρίες καθαριότητας καταπατούν πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εκβιάζουν απειλούν και κλέβουν κυριολεκτικά τους μισθούς των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας πρακτικές που μόνο με τη μαφία και το μεσαίωνα μπορούν να συγκριθούν. Ιδιαίτερα όταν ο αναθέτων το έργο της καθαριότητας σε ιδιώτες εργολάβους είναι το δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου απαιτούν να υπαχθούν επιτέλους οι υπηρεσίες καθαριότητες κατευθείαν στο δημόσιο για να μην παρεμβαίνουν στον χώρο δουλέμποροι εργολάβοι που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους. Δεν είναι δυνατόν η μισθοδοσία και η ασφάλεια των εργαζόμενων σε νοσοκομεία και άλλους οργανισμούς να υπόκειται σε διαφορετικό πλαίσιο από τους υπολοίπους εργαζομένους, έρμαιο στα χέρια των εργολάβων.
Η επίθεση εις βάρος της Κωνσταντίνας αφορά όλους τους εργαζόμενους έλληνες και μετανάστες, είναι η πιο στυγνή επίθεση τραμπούκων της εργοδοσίας με την νομοθετική και επί χρόνια ανοχή κυβερνήσεων στο πιο εκμεταλλευόμενο, αδύναμο αλλά παράλληλα αγωνιστικό μάχιμο εργατικό δυναμικό που επιμένει να αντιστέκεται και να διεκδικεί.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. στηρίζει την διαδήλωση των σωματείων για την Κωνσταντίνα Κούνεβα στις 22 Γενάρη 6μμ στα Προπύλαια
Προτείνει την διοργάνωση Απεργίας τιμής στην Κωνσταντίνα Κούνεβα στις 6 Μάρτη αλλά και διεκδίκησης στα πλαίσια της παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: